AK Parti Kongresi neyi anlatmıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongre’de 2023 manifestosundan ve 2023 kadrosundan söz açtı. Fakat konuşmanın içeriği ve MKYK listesine bakılınca, (neye göre değerlendirdiğinize göre yorum değişir) tercih edilen seçeneğin “sahada seçim için koşturacaklar” eşiğinde kaldığını görüyoruz. Bu açıdan başarılı… Ancak CHP’li Özel’in cümlesinde yatan büyük provokasyon açısından liste, bunu gündem yapmadığını açıkça göstermektedir!

20 yıldır iktidarda olan bir akla ve hafızaya bazı değişimlerden, beklenen yeniliklerden söz açmak çok zor…

Her şeyin kontrol altında olduğuna ikna edilmiş bir kadroya yeni kuşağın önünü açmanın faydalarını anlatmak, boşluğa konuşmak kadar yorucudur…

Kendisini hatırladı hatırlayalı “yönetici ve muktedir” kalmış ruhlara ufuklara kanat açmanın resmini çizmek, neredeyse ömrünün yarısını insan ve finans eskortunda kat eden bir iradeye yeni sosyolojiden dem vurmak, bir beklenti içinde olunduğu dışında bir mesaj taşımaz dinleyen için…

Bunun anlamı şudur: “Tarihî misyon tamamlandı, Allah’a emanetsiniz!”

Kuruluş yılı aynı zamanda iktidara geldiği yıl olan, yaşı kadar başta kalan bir iktidar diline sokağın dili ile konuşmak, çat pat İngilizce bilen birinin konuştuğu turiste bıraktığı gülümseme eşiğini geçemez. Çekirdek kadronun aynı zamanda kendi aralarında nöbet değişimi yöntemiyle gücü içeride konsolide eden bir yönetme usulüne 2023 yılında beklenen “yeni Türkiye partisi” imkânının “İkinci AK Parti Dönemi” fırsatını geciktirdiğinin altını çizmek, sadece kendi üstünün çizilmesine hizmet eder.

Bunun anlamı şudur: AK Parti 2023 yılında beklenen “gelecek” için şartları oluşturan parti misyonuna inanıyor ve bunu başardığını düşünüyor.

Halk repliğiyle söylersek, 20 yıldır lider olan Erdoğan’ın bir 20 yıl daha iktidarda olmayacağı/kalmayacağı/bırakılmayacağı ortada iken, acaba 2023 yılını kimin, hangi hareketin başlangıcı için hazırlamış olacak AK Parti?

Örneğin “Son kez Başkan Erdoğan” mıdır gelinecek final?  “2023 yılında da iktidar kalalım, sonrasına yolda bakarız” şeklindeki pozisyon alışa strateji diyemeyeceğimize göre, o zaman özde yaşanan başka bir “durum” söz konusu!

Daha açık ifadeyle söyleyelim: AK Parti, 2023 yılına jübile dönemi diye mi bakıyor?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bir sohbette kendisine ne zaman siyâseti bırakacağı sorulduğunda, “2023 yılı diyenin ne kastettiğini biliyorum, Cumhuriyet’in kurucusuyla, kurucu babalarıyla, kurucu felsefesiyle sorunu olan birinin 2023 vizyonu demesi beni ürkütüyor; 2023 yılında yine Atatürk Cumhuriyetini CHP iktidara gelerek kuracağız ve o zaman tamam deyip bırakacağım” diye cevap veriyor...

Aslında Özel bir şeyi özetliyor kendince: “CHP, Cumhuriyet’i kuran partidir; Cumhuriyet’i CHP’nin tarif ettiği ve uyguladığı şekliyle yaşatamıyoruz, bizim anlayışımıza aykırı her şeyi Cumhuriyet ve Atatürk karşıtı ilân ederiz. Nitekim Erdoğan’ı da böyle itham ediyoruz ve bu sebeple devirmemiz gerekiyor! Çünkü Erdoğan’ın 2023 manifestosu, özü itibariyle Atatürk Cumhuriyeti dışında bir Cumhuriyet modelidir…”

Aslında bu tam bir palavradır, tipik CHP sermayesidir! Erdoğan’ın 2023 vizyonunda bir yeni cumhuriyet modeli yoktur. Aksine, Cumhuriyet’e aykırı CHP’nin krize soktuğu orijinal Cumhuriyet’i yaşatmaya dönük normalleştirme hedefi vardır.

Vardır ama Erdoğan’ın 2023 yılına iki yıl kala geldiği nokta, hedeflenen bu normalleşme finaline de uzak kalmış görülüyor.

Neden bu cümleyi kuruyoruz?

Çünkü “Cumhuriyet anlayışında yeni normal” ifadesini netleştirmek lâzım.

CHP zihniyetindeki “Atatürk Cumhuriyeti” diye maskeledikleri cumhuriyetten ne anlaşıldığını İsmet İnönü dönemindeki uygulamalardan, darbe seçici kampanyalardan, 28 Şubat sürecinden; 15 Temmuz tutumundan ve sair durumlardan yeterince biliyor ve yaşıyoruz. Alevî ve Kürt meselelerindeki derinleşmiş provokasyonlardan da tanıyoruz. Şimdi de Millet İttifakı altında HDP ile kurulan kumpas politikalardan, bize sürpriz olmayan süreçlere tanık oluyoruz. Ancak bunlar CHP sicili… Peki, AK Parti’ye ne demeli?

“AK Parti’ye bir şey demek” zaten mümkün mü?

Mümkün… Hatta Sayın Erdoğan bundan memnun kalıyor ve faydalanıyor. Ancak bu memnuniyeti/faydayı azaltan bazı tutum ve atraksiyonlar da var partide. Bir çeşit fayda dalgakıranları olan tipoloji hâkim…

Neyse, konu dağılmasın… AK Parti ve Cumhuriyet etkileşiminin 2023 vizyonu konumuz…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongre’de 2023 manifestosundan ve 2023 kadrosundan söz açtı. Fakat konuşmanın içeriği ve MKYK listesine bakılınca, (neye göre değerlendirdiğinize göre yorum değişir) tercih edilen seçeneğin “sahada seçim için koşturacaklar” eşiğinde kaldığını görüyoruz. Bu açıdan başarılı… Ancak CHP’li Özel’in cümlesinde yatan büyük provokasyon açısından liste, bunu gündem yapmadığını açıkça göstermektedir!

“2023 manifestosu ve kadrosu ne olmalıydı?” diye sorulabilir.

Devam edeceğiz…