2023’e aday olmak

Kılıçdaroğlu’nun karşısında Millet İttifakı adayı bakımından sadece CHP’liler yok; diğer tarafta geçtiğimiz seçimde adaylığını ortaya koyan fakat desteklenmeyen bir Meral Akşener var. Meral Akşener’in İyi Parti içinden bir rakibi yok gibi görünüyor. Ancak Koray Aydın’ın HDP hakkındaki çıkışları Akşener’i köşeye sıkıştırıyor. Tabiî bu çıkışlar sadece Akşener’i değil, Millet İttifakı’nı da bir mengenede tutuyor.

YAKLAŞIK bir buçuk yıl sonra Cumhuriyet’in yüzüncü yılına erişeceği 2023 senesine erişeceğiz (inşallah).

Siyasetin gündemi 2023’teki seçime endeksli. Bir de Cumhur İttifakı dışındaki Cumhurbaşkanı adayları konusu var tabiî…

Mevcut Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, doğal aday olarak karşımızda. Bunu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de açıklayarak bir sarsılmazlık beyanında bulundular.

Millet İttifakı’nda ise bir CHP Genel Başkan Yardımcısının konuşmasını bitirirken kullandığı, “Cumhurbaşkanı Adayımız, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu selâmlıyorum” ifadesi, kendi sorumlu oldukları şehirleri bir kenara bırakarak ülkeyi dolaşmaya çıkan Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’a büyük misilleme oldu.

Doğrusu İmamoğlu ile Yavaş’ın kendilerinde bu özgüveni yakalamaları, bende ciddî bir soru işareti oluşturuyor.

Zira hem İstanbul, hem de Ankara’da icraat bakımından kendilerine oy veren kesimde dahi büyük hayâl kırıklığı uyandıran bu iki ismin neye dayanarak, nereden destek alarak bu çıkışı yaptıklarına akıl erdirmekte zorlanıyorum.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise uzun süre çatı aday arayıp da sonunda kendisini gündeme getirtmesi, “‘Ol’ derlerse oluruz” demesi daha ciddî bir soru işareti!

Kılıçdaroğlu, belli ki CHP’nin kuruluşundan bugüne değin gelen taht oyunlarına kurban gitmek istemiyor. Ancak yenilgilerine rağmen koruduğu koltuğunun ucunda oturduğunun da farkında.

Muharrem İnce’ye kaptırmak istemediği CHP Genel Başkanlığı için kendi yakınındaki birçok ismin yine kendi altını oyduğunu da biliyor. Yani Kılıçdaroğlu için aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık…

Öyle “gençlerin demokrat amcası” çıkışı ise hiç samimî değil. Kılıçdaroğlu’nun yaş ve model itibariyle CHP’deki birçok isimden geride olduğu ve CHP’li gençlerin dahi kendisinden uzak durduğunu bence kendisi de görüyor. Şu “demokrat amca” çıkışı da bundan…

Tunç Soyer’in İzmir’de HDP ile ilgili yaptığı çıkışın, Soyer’in de bu yarışta olduğu şeklinde yorumlandı. Ancak diğer iki belediye başkanı gibi onun da hiç şansının olduğunu düşünmüyorum.

Kılıçdaroğlu’nun karşısında Millet İttifakı adayı bakımından sadece CHP’liler yok; diğer tarafta geçtiğimiz seçimde adaylığını ortaya koyan fakat desteklenmeyen bir Meral Akşener var.

Meral Akşener’in İyi Parti içinden bir rakibi yok gibi görünüyor. Ancak Koray Aydın’ın HDP hakkındaki çıkışları Akşener’i köşeye sıkıştırıyor. Tabiî bu çıkışlar sadece Akşener’i değil, Millet İttifakı’nı da bir mengenede tutuyor.

Bir espriyle bitireyim: Bence Millet İttifakı, kendisine daha önce çatı aday bulan Devlet Bahçeli’ye danışabilir bu hususta. Hiç mi sonuç alınamadı, Bahçeli’ye teslim de olabilir…