2020: Nasıl bilirdiniz?

“2020 yılını nasıl bilirdiniz?” diye soracak olurlarsa, ben şahsen, “Türkiye için her şeye rağmen iyi bilirdik” diyenlerden olacağım!

2020 yılının son gününü de yaşadık. Tüm dünya için zor bir yıl oldu 2020. En başta, sene başında Çin’den yayılan küresel salgın herkesi derinden etkiledi. Ülkelerin sağlık sistemleri çöktü. Ekonomiler altüst oldu. Savaşlar, çatışmalar, kaoslar, doğal afetler, felâketler peşi sıra geldi…

Hemen hemen her ülkenin büyük sorunlarla uğraştığı ve kesinlikle hatırlamak istemediği 2020 yılı, yaşanan tüm o olumsuzluklarına rağmen Türkiye için önemli kazanımlar elde edilen, çok büyük ve tarihî başarılara imza atılan bir yıl oldu. 

Küresel salgın elbette bizi de çok etkiledi. Ekonomik kriz elbette bizi de vurdu. Depremler yaşadık. Çığ felâketi yaşadık. Toprak kayması yaşadık. Sel felâketi yaşadık. Yangınlarla uğraştık. Yakınlarımızı kaybettik. Evlerimize kapanmak zorunda kaldık. Bazılarımız bu süreçte işini kaybetti. Alışkanlıklarımızı, rutinimizi değiştirmek zorunda kaldık. Hayat biçimimiz değişti. Üzüldük, yıprandık, yorulduk, maddî ve mânevî kayıplarımız oldu.

Ama hayata ara veremezdik. Vermedik. Millet ve devletçe mücadele etmeye devam ettik. 2023 vizyonundan, Büyük Türkiye mücadelesinden vazgeçmedik. Üzerimizde, sınırlarımızda ve bölgemizde kurulan sinsi plânları bozmaya devam ettik.

2020, Türkiye için tarihî adımların atıldığı ve tarihî kazanımların elde edildiği, önemli başarılara erişildiği, tarihî keşif ve açılışlarla dolu bir yıl oldu.

Temmuz ayında 86 yıllık esaretin ardından Müslüman âleminin en önemli kutsal ibâdet yerlerinden biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerîfi özgürlüğüne kavuştu. Fethin nişânesi, Fatih’in emâneti kutsal mâbedimiz yeniden ibâdete açıldı. Bu açılış tüm Müslümanlar arasında büyük sevince neden oldu.

Türkiye son birkaç yılda mâlî büyüklüğü 130 ülkenin millî gelirinden yüksek olan 20’nin üzerinde mega projenin startını verdi. Bu projelerden bazıları hâlihazırda hayata geçmiş durumda, bazıları için ise çoktan start verildi. Kanal İstanbul, Marmaray, Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri, İstanbul (Yeni) Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Müşterek Taarruz Uçağı, Atak Helikopteri, Altay Millî Tankı gibi onlarca proje devam ediyor. 2020 yılı bu projelerin sürdürüldüğü ve geliştirildiği bir yıl oldu.

2020 yılında kendisi için bir otomobilden daha fazla anlam ifade eden, yerli ve millî arabası TOGG için fabrika temelleri atıldı. Türkiye, sınıfının en üst donanım seviyesine ve üst düzey teknolojiye sahip yerli bir elektrikli otomobile sahip olacak.  

Türkiye, 2020 yılında hem yurtiçi, hem de yurtdışında yaptığı başarılı operasyonlar ile PKK’yı bitme noktasına getirdi. Kırmızı kategoride yer alan üst düzey isimlerle beraber 3 bin 624 terörist etkisiz hâle getirildi. TSK ve MİT bu süreçte 200’den fazla operasyon gerçekleştirdi.

Türkiye, Rusya destekli Suriye Rejiminin İdlib’de yaptığı hain saldırının ardından Rejim hedeflerine karşı harekât başlattı. Özellikle SİHA ve Türk topçu bataryaları ağırlıklı olarak yürütülen bu harekât önemli miktarda Rejim unsurunun yok edilmesi ile sonuçlandırıldı. En az 349 Rejim askeri etkisizleştirildi. Bu savaş Türkiye’nin Suriye’deki en etkili operasyonu oldu.

Türkiye, Akdeniz’deki en önemli stratejik hamlesi olan Libya’da meşru hükûmet ile beraber de büyük bir zafer kazandı. Batılı güçlerin, Rusya’nın ve bazı Arap ülkelerinin desteği ile harekete geçen Hafter, Türkiye’nin askerî olarak desteklediği UMH’ye karşı büyük bir bozgun yaşadı. Türkiye, Müslüman Libya halkını Batılı emperyal güçlerin insafına ve zalim bir kukla diktatörün ellerine bırakamazdı. Libya ayrıca Türkiye’nin Akdeniz’deki menfaatleri ve Afrika’ya açılan limanı olması sebebi ile çok önemliydi. Bu zafer sonrası Türkiye, tarihî ve stratejik bir başarı sağlamış oldu.

Türkiye, 2020 yılında 30 yıllık utancımız ve kanayan yaramız olan Karabağ sorununun hâlledilmesini sağladı. Azerbaycan Türk Ordusu, Türkiye desteğinde, Rusya, İran ve bazı Batılı ülkelerin desteklediği Ermenistan’a tarihî bir hezîmet yaşattı. Karabağ işgal altından kurtarıldı ve azat edildi. Türkiye’nin sağlamış olduğu yeni nesil elektronik harp ve yeni nesil silah teknolojisi, dünya savaş tarihini ve konseptini değiştirdi. Bu savaş ile birlikte Turan Birliği’nin temelleri atıldı. Türkiye’ye Orta Asya’nın kapıları açıldı!   

2020 yılında Türkiye, Karadeniz’de Sakarya Havzası Tuna-1 bölgesinde tarihindeki en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdi. Toplamda 405 milyar metreküplük bir doğalgaz alanı keşfedildi. Türkiye bu keşfi kendi gemileri ve kendi imkânları ile gerçekleştirdi. Bu keşif, Türkiye tarihinin en büyük keşfi oldu. Aynı şekilde Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerimiz devam ediyor. Yakın tarihlerde 3 buçuk milyon onsluk büyük bir altın madeni de keşfedildi. İrili ufaklı birçok madenin bulunduğu verimli bir yıl oldu 2020.  

Özetle, “2020 yılını nasıl bilirdiniz?” diye soracak olurlarsa, ben şahsen, “Türkiye için her şeye rağmen iyi bilirdik” diyenlerden olacağım!